Tuesday, April 14, 2009

Sambal Belacan Saya




hari ni x hujan la pulak..semalam hujan lebat betul...bosan-bosan...xtau nak watpe hari ni...kelmarin dah register subjek...kelas khamis dan jumaat je...maybe lepas ni bz la kot..hari ni aku masak..so kene la masak...tengok meja smbal belacan dah abes..actually rumah aku ni kalau sambal belacan abes je kene wat baru..xde sambal x sedap lak makan..gila belacan betul...kat sini aku nak share sket camne nak wat sambal belacan versi aku..(mak aku ajar)...hehe..rajin2 try la yek!




Sambal Belacan saya!

Bahan-bahan
Blender
Belacan Besar 2 ibu jari (nak sedap pakai belacan melaka..aku pakai belacan blok econsave je)
Bawang 1/2 agak2 (bawang merah lagi sedap kot..bawang besar pun orait je)
Cili besar 7 biji buang tangkai(biji ke batang ek??) (kalau xdek gunakan cili api hijau baticrom 16 17 bijik)
Garam 1/3 sudu besar
Gula 1/2 sudu besar
Asam jawa atau limau purut (kalau xde kedua-duanya pun xpe)
Air

Cara-caranya...
1.Potong bawang seperti tercatat diatas.masukkan dalam blender.
2.Potong tangkai cili dan masukkan dalam blender.
3.Asam jawa sebesar ibu jari masukkan dalam blender.(kalau guna limau purut..perah after sambal belacan siap)
4.Bakar belacan yang dipotong tadi di atas api tempat masak sampai naik harum or sampai nihon jin sebelah ketuk rumah.(kalau nak goreng pun boleh..nak taruk dalam microwave pun boleh)
5.Dah siap bakar belacan masuk dalam blender.
6.Masukkan garam dan gula.
7.Masukkan air panas ikut suka.Kalau nak pekat sambal taruk sket air.Kalau nak cair taruk banyak air.Terpulang pada budi bicara masing2.
8.Blend lah bahan2 tadi.(kalau nak sambal belacan tu nampak menarik..tekan suis blender tu secara tersengguk-sengguk<---camne nk describe nih..erk!)

9.Siap!!

Hehe..senang kan?bosan2 korang try la..hari aku makan lauk ikan masak taucu(shera masak sedap woo) ngan sayur air sayur untuk semua...jom makan!!Bismillah~

Ikan Taucu by Chef Shera + Sayur ape ntah masak Air

=PERFECT!

13 comments:

Allenali said...

sedap sambal belacan encek beko ni..silelah try ye rakan2 sekelian~hihi

mymirotic said...

waa...sedapnyer.nk sket..=)

kyo_9 said...

aih.. korang dah duduk serumah ke? huhu~ kirim slm kt wak.. lame x dgr citer dia..

dextrike said...

haah, dok srumah ke wey? huhu~

Hazmi said...

hahaha..ade plak duk serumah..shera masak hntar ke rumah aku ha..

dextrike said...

owhh baikknyee...
shera!! sy nak jgakkk :D

Muhammad Afiq bin Mohd Sadli said...

eceh, puji shera tuu~ ngeh3~ ko mmg peminat belacan sejak kecil lg~ obsesi ko terhadap belacan terserlah semasa ditahun enam tatkala belacan war meletus di sekolah agame sehingga ustazah ahyah terpakse memanggel ko dan syafiqah utk dinasihati~ ahahhahahaha~

Hazmi said...

haha..shhh...

shineeshimizu said...

jgn mkan belacan bnyak2 sngat nnti resdung lak..skali skala ok ler..heheh..anyway mmng nmpak sedap...

Hazmi said...

terime kasih zahir..betul gak tu..:)

Siti Di Alam Fantasi said...

Asik belacan je, x boring ke? try tis..Mak uda shera sk wat..nm nyer smbal bodo,tp komfem x bodo kl mkn..jgn tkt..grg bwg putih,cilipadi,ikan bilis asing2 in pan wit oil.then tumbuk n gaul sebati..SEDAP! PEDAS! BERASAP! Avoid belacan...Not good..!

Allenali said...

OMG..pembetulan d ctu ya..sy dan encek beko TIDAK tgl serumah..rumah kami SANGAT JAUH jaraknye..iaitu 10 minit by kaki..hihi..

p/s:dik cik die x tahan mkn pedas2..hihi

hazwann said...

apsel kau punya sambel belacen macam cair semacam

hari ni mak masak ayam . uhhh. sedapnya makann

Video I watch recently

Loading...