Friday, June 5, 2009

Ikan Patin Masak Asam Pedas Puan Rahmah


Alhamdulillah..di petang yang renyai2 hujan ni dapat gak aku masak dengan tenangnye..OWH! Ikan yang cair td telah pun di masak!! Resipi hari ni ialah Ikan Patin Masak Asam Pedas Versi Puan Rahmah.<--mak aku nye resipi aku auter2 sket.Simple dan senang!Anak dara yang baru nak belajar masak tu sesuai try masakan ni sebab leh wat pakwe or family korang meletup2 makan!!!Yang nak tackle pakwe or makwe pun leh try wat masakan nih..hihi..x caye??JOM try!!!



Bahan-bahan:-
  1. Ikan patin (ikut suke hati nak masak ikan ape yg korang suke.Ikan tongkol ke..ikan bilis ke..)
  2. Cili giling 3 sudu besar (Cili serbuk kurang menyekat.Cili Sos Meggi lagi lah!)
  3. Bawang Merah 2 sudu besar (Sila blend.bawang besar pun boleh~~)
  4. Bawang Putih 2 Biji (ERKK..bawang putih ulas kan?)
  5. Asam Jawa Paket (Aku xde asam keping.kalau ade masukkan skali)
  6. Garam
  7. Pati ayam meggi separuh (kalau xde pun xpe.adjust2 kat garam je)

Langkah masakan:-
  1. Masukkan minyak ke dalam periuk secukup rasa.
  2. Bila minyak dah naik masukkan pula cili giling,bawang merah dan bawang putih.Masuk garam sket then tumis!
  3. Sementara tunggu bahan tumisan tadi,masukkan 2 sudu besar asam jawa ke secawan air panas.Gaul laju2 smpai asam jawa sebati ngan air panas.Kalau naik bau lagi mantap.
  4. Okeh.Air asam jawa tu biar dulu.
  5. Masukkan ikan ke dalam periuk td.Basuh dulu ikan.Gaul ikan smpai sebati.kalau takut ikan pecah tolak2 je asalkan ikan disirami bahan tumisan.Pastu tarik nafas 5 kali..
  6. Masukkan air asam jawa tadi dalam periuk.Time tu korang akan rase letupan pertama.
  7. Masukkan air kalau x cukup kuah.Aku taruk sikit je.
  8. Masukkan garam.Masukkan pati ayam megi skali.Gaul dan gaul.
  9. TunggU dalam 10~15 minit.Masak ikan xleh lame2..then korang hirup kuah tu..UHUK2!!kalau terbatuk2 tu da betul dah tu!
  10. Tutup api then tutup penutup periuk.(bagi kuah meresap dalam ikan)
  11. Selamat Mencuba!

6 comments:

aienrozaini said...

beckoo...oishi souuu! waa jelez akuh, tgh2 lapar ko upload gmbr nih, cesss,hahaaa...

kyo_9 said...

cili gili?
lol

Asmiza Azmi said...

lapa weh..mau sikit?
ahaha..
eh beko,cili serbuk kurang mnyekat ke kurang menyengat????haha

Allenali said...

huuu..sedap souuu!!blaja msk rajen2 yer..hihihi..

aienrozaini said...

wahahaaa...senang lah allenali t, tahniahh shera, bijak mu! hihi...

Hazmi said...

to ain:ko kene try masak nih..mesti pasni xnak makan luar dah.

to saido:ok do aku da betulkan..huhu

to as:ko betul ke nak nih?nak datang tokai nnti aku masakkan.kurang menyekat tu adik beradik menyengat:P

to shera:ha shera pun kene rajin la yek!(padahal aku yg malas)

Video I watch recently

Loading...